Bad vs Douche

Zolang ik mij kan herinneren, is mijn moeder een fanatiek badster. ’s Ochtends vroeg, midden in de nacht,  het maakt niet uit. Ze kan een bad nemen op ieder moment van de dag, en doet dat dan ook vaak iedere dag.

Voor mij was dit de normaalste zaak van de wereld. Ik heb nooit aan haar liefde voor badderen durven twijfelen, totdat ik ouder werd. Toen realiseerde ik mij ineens dat het eigenlijk best gek is zo vaak in bad te gaan. Want wie heeft daar nou eigenlijk tijd voor? En als je iedere dag in bad gaat, heb je dan ook iedere dag rimpelhanden? Zit je niet gewoon eigenlijk in een vat met je eigen vuil? En zou een lang bad niet een traktatie moeten zijn, een luxe waar je niet iedere dag van geniet?

Je hoort het al: ik ben een douche fanaat. Zeker nu ik mijn nieuwe douchecabine van douche-concurrent.be eindelijk in huis heb. Het is snel, makkelijk en efficiënt. Het debat, douche versus bad, is er een dat mensen op het internet goed bezig houdt. Ik heb daarom besloten eens op onderzoek uit te gaan, en alle voor en nadelen op een rijtje te zetten.

Team Bad

Van de twee opties is een bad veel meer ontspannen dan douchen. Badderen kan op lange termijn goed zijn voor je huid. Je kan ingrediënten toevoegen die je huid verzachten, die niet werken in een douche. Als je last hebt van eczeem, een droge of geïrriteerde huid, verbrand, dan kan je havermout, volle melk of honing toevoegen. Daarbij is het van belang eerst te weken in het bad, en daarna te smeren. Als je vergeet te smeren, zal je huid na het bad slechter zijn. Omdat bij het drogen van de huid het water verdampt uit je bovenste huidlaag. Badderen in douchegel is niet aan te raden omdat het je huid dehydradeert. Een gevaar van badderen is dat we vaak te heet badderen. Verder hoef je je geen zorgen te maken over hygiëne in een bad: het vuil drijft weg van de huid en het lichaam.

Team Douche

Ah, de goede oude douche. Mensen die veel sporten of veel make up dragen hebben meer baat bij douchen dan badderen. Ze zijn in deze gevallen hygiënischer omdat er meer vuil op je lichaam zit. Ook wanneer je je haren gaat wassen is een douche beter: in bad tast de sop je natuurlijke olieën van je huid aan. Als je last hebt van een droge huid, kan je beter kort en niet te warm douchen. Een koude douche helpt je haarzakjes afsluiten, wat je haar glanzend en gezonder maakt.

Mijn conclusie? Dagelijks douchen, en zo nu en dan een bad, als speciaal moment om tot rust te komen!

Geef een reactie