3 Tips voor de beginnende ondernemer

Ben jij van plan om een onderneming op te zetten? Gefeliciteerd! Dit lijkt me een goed idee. Het leven van een ondernemer is heerlijk: je hebt alle vrijheid om te doen of laten wat je wil, en je bepaalt zelf hoe je arbeidsuren er uit zien. Maar ondernemer word je niet vanzelf, je zult er hard voor moeten werken. In deze blog delen we een paar tips met je waar je als beginnende ondernemer rekening mee kan houden.

Wat is jouw plan?

Voor je begint; een plan is het allerbelangrijkste. Natuurlijk zul je ook gaandeweg nog dingen tegenkomen, en dit plan meerdere keren bijstellen, maar het fundament wordt wel gelegd met je eerste plan. Hoe gaat jouw onderneming eruitzien? Denk daarbij aan de meest uiteenlopende facetten. Wie zijn bijvoorbeeld jouw klanten, en waar kun je deze vinden? Hoe kom je vervolgens met hen in contact? Hoe blijf je in contact? Hoe zorg je dat zij ook doen wat je van hen wil, namelijk jouw product/service kopen of een abonnement afsluiten? Hoe kom je in contact met mogelijke partners of samenwerkingen? Allemaal zaken om over na te denken! Trek hier tijd voor uit en denk je plan goed door. Hier zul je later veel profijt van hebben.

Wat heb je nodig?

Tweede stap: wat heb je allemaal nodig om dit plan te realiseren? Dit kan van alles zijn. Heb je er bijvoorbeeld al over nagedacht van waaruit je je onderneming gaat voeren? Doe je dat vanuit huis, of heb je een kantoortje nodig? Heb je al een website, een logo, een slogan en een accountant? Het zal verder erg van je type onderneming afhangen wat jij allemaal nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een webshop opent heb je verpakkingsmateriaal nodig en een busje om je bestellingen te vervoeren. Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een shortlease bedrijfswagen. Wel zo flexibel!

Je hoeft het niet alleen te doen!

Het lijkt zo fijn, als ondernemer ben je je eigen baas en heb je geen gezeur van collega’s aan je kop. Maar dit betekent ook dat jij er op elk moment alleen voor staat; alle beslissingen komen neer op jou, en jij bent degene die de kar moet trekken. Maar gelukkig kun je wel altijd om ondersteuning vragen. Zoek bijvoorbeeld contact met een paar mensen waarvan jij denkt dat zij de expertise en kennis hebben om jou waar nodig bij te staan. Dit kunnen vrienden zijn, of ondernemers die in dezelfde branche zitten. Jullie hoeven geen concurrenten te zijn, maar kunnen elkaar ook vinden als collega’s.

Geef een reactie