Hoe wij met ledspots ons huis tot een sprookje omtoverden

Voor de verhuizing fantaseerden we over hoe ons huis zou gaan worden. We maakten moodboards en haalden herinneringen op over ons ouderlijk huis. Omdat we allebei opgroeiden in de zeventiger jaren kwam iedere keer als we het over verlichting hadden de staande lamp, de muurlamp, de hengellamp en de ronde tl-verlichting uit mijn vaders huis naar boven.

Wij zijn echte sfeergenieters die zoveel mogelijk van kamer naar kamer, van de ene in de andere wereld willen stappen met leuke zitjes, sfeervol verlichte doorloopjes, spiegels en goed verlichte tafels (het liefst nog dimbaar voor de gezelligheid) om aan te kunnen werken onder direct licht. Vroeger hadden spots wel grote reflectoren om het licht van een kopspiegellamp te bundelen. Of juist een soort koker er overheen geschoven om het licht gericht vanuit een spotlight weg te laten lopen door de interne weerkaatsing. (Dat heb ik allemaal geleerd van mijn man, die nogal wat kennis heeft over de werking van licht en de verschillende soorten verlichting). Alle mogelijke oplossingen om kleur of richting te geven aan licht in huis heb ik voorbij zien komen.
 

Ik herinner me dat onder de keukenkastjes van moeder de eerste hele dunne tl´s werden gemonteerd zodat zij goed licht op het aanrecht kreeg. Goh wat was ze daar blij mee. Daarvoor stond ze zichzelf eigenlijk altijd in de weg met licht. Dat leverde allemaal ingewikkelde verhalen op als het over montage ging: er moesten extra stopcontacten aangelegd worden en veel snoeren liepen langs plinten, plafonds of over en achter kasten.

Opbouwspots zijn de oplossing

Gelukkig zijn de tijden veranderd en is alles veel makkelijker en kleiner geworden. Een led spotje kan zo klein als een vingerhoed zijn. Er hoeft nog maar dun bedraad te worden omdat de spanning waar leds op branden laag is. De intensiteit van één enkele led kan al aardig groot zijn als je er recht in kijkt. Ook leds heb je in diffusere vormen en meer spotgericht doordat er een klein lensje in het glaswerk meegenomen is.

Je spreekt pas van een ledspot als meerdere leds in één armatuur zijn geplaatst. Leds zijn ook bijzonder veelzijdig doordat ze goed regelbaar en programmeerbaar zijn. Wij wilden bijvoorbeeld dat in de slaapkamer het licht langzaam van kleur zou veranderen (en zo ging mijn man daarmee aan de slag…). Het is nu net alsof je niet kunt zien waar het licht vandaan komt doordat de opbouwspots achter slimme randjes op het plafond onzichtbaar zijn vanuit het bed.

Bij de uitbouw hebben we een klein zithoekje met opbouwspots van ledinbouwspotsleds.nl  die bijna alle kleuren van de regenboog projecteren op de muren en de vloer. Dan loop je eerst door de gedimde eetkamer en ziet daar achter een soort sprookjeshoek. Veel sfeervoller dan dat wordt het niet!

 

Geef een reactie